Lezers schrijven: Bunkers


terug
Terug naar Bunkers

terug

01-12-2015     René

Geachte wie eigenlijk...

Jammer dat ik de auteur van deze site met heel veel prachtige info niet heb kunnen vinden. Je kunt er een boek over schrijven zoveel interessante info. Ik ga de site nog eens heel rustig doornemen en hoop op minder geel. Please, maak er een andere kleur van bv CCFFCC zonder dat ik eigenwijs wil zijn.
met vriendelijke groet,
René


05-11-2015     Toine van Embden

Ik las net ergens in een discussie iets over een bunker bij strandopgang Heemskerk. Dit klopt. Mijn vader heeft als kleine jongen nog meegemaakt dat in die bunker frisdrank stond opgeslagen en dat het ook vanuit die bunker verkocht werd. Vanuit deze bunker liep er een gang naar een tweede bunker en daar bovenop stond die draaischijf voor mogelijk afweergeschut. Aan het plafond waren glasscherven bevestigd en mijn vader heeft toen z'n hele hoofd opengehaald, hij is toen door iemand die toevallig met de auto op het strand was naar het ziekenhuis gebracht.
Vriendelijke groet,
Toine.


07-03-2014     Aad Möntemann

Even voorstellen: Aad Möntemann, 65 jaar en geeft sinds 2009 jaarlijks een lezing in Fort Veldhuis over de Duitse V1.

Enkele jaren geleden kreeg ik van de helaas overleden Bram Kemp informatie als zou er een V1 lanceerplaats zijn geweest op camping Geversduin. Tevens zou er een V2 lanceerinrichting zijn geweest, Z.O. van het zweefvliegterrein 'ergens' bij de Hoofdweg. Hij heeft me er zelfs luchtfoto's van gegeven, waaruit de aanwezigheid zou blijken. In uw zeer uitgebreide info over de Atlantic Wall, bunkers, schietopstellingen en andere Duitse activiteiten wordt daar niets over gezegd. De twijfels die ik al had over de info van Kemp worden hierdoor alleen nog maar versterkt. Volgens Kemp zou er nog een onontplofte V1 in de grond zitten grofweg tussen de Noordermaatweg en landgoed Marquette. Op een luchtfoto van februari '45 is echter geen enkele grondverstoring te zien. Inderdaad er liggen V1 funderingen op camping Bakkum, bij Kijkuit en in Bergen doch deze zijn nimmer gebruikt. V2 lanceringen in Nederland vonden plaats vanuit Den Haag, Hellendoorn en het Rijsterbos in Friesland. Kemp verwijst echter naar boswachter Jan Zonneveld en zijn vrouw (woonden aan de Kruisberg), die lanceringen hebben waargenomen. Kortom, wellicht heeft u informatie die een tip van de sluier omtrent bovenstaand verhaal kan oplichten. Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Aad Möntemann, Zaandam.

Goedemorgen Aad,

Allereerst bedankt voor het bezoeken van mijn website betreffende dit onderwerp.

Inderdaad liggen er in het duingebied van Castricum verschillende fundaties van V1 lanceerplaatsen. Bij Kijk uit, Johanna's Hof maar ook op het terrein van Geversduin. Ik heb daar eens gezocht naar de fundatie, maar kon niets vinden. Mogelijk is deze opgeruimd tijdens de uitbreiding van de camping. BVR (Bureau Registratie Verdedigingswerken) heeft er wel een situatieschets van gemaakt. Er waren ook plannen om in Heemskerk, evenwijdig aan de Kruisbergweg, een lanceerplaats te bouwen.

Ik durf niet voor de volle honderd procent de beweren dat er nooit een lancering van een V2 heeft plaatsgevonden in het duingebied van Castricum. Jan Zonneveld is helaas overleden, maar wilde ook niets weten van vragen over de oorlog, mogelijk door vervelende ervaringen. Ik heb vele mensen gesproken, uit alle windstreken, maar niemand heeft er ooit over gerept, over een lancering van een V2 in de Kennemerduinen. Ook John Heideman, de 'bunkerdeskundige' van Castricum heeft er ooit iets over verteld.

Verder kan ik u mededelen dat er geen V1 in de weilanden achter Marquette ligt. Dit is een blindganger. Een Engelse 500 ponder, geworpen tijdens het bombardement op de zoeklichtstelling aan de Noordermaatweg. Vorig jaar heeft Aircraft Recovery Group van Fort Veldhuis een onderzoek gehouden in de weilanden achter Marquette. Met een grondradar kwamen zij tot de conclusie dat het geen V1 was, maar 'iets' anders. Uit verhalen heb ik vernomen dat het dus een Engelse 500 ponder zou zijn.

Ik hoop hiermee enkele van uw vraagstukken te hebben beantwoord of dat u ermee verder kunt.

Vriendelijke groeten,
Simon de Wit.

Beste Simon,

Bedankt voor de vlotte reactie. Het leek mij ook al erg onwaarschijnlijk, V2's vanuit de duinen bij Castricum. Dan had dat vast wel ergens gedocumenteerd geweest. John Heideman kent ook geen verhaal omtrent de V2 in die regio. Elk jaar probeer ik m'n lezing over de V1 te actualiseren, daar heb ik nu weer reden toe. Ben benieuwd of de betonfundering bij het Johanna's hof nog een keer vrij gelegd wordt.

Volgens John ligt daar nog een uitdaging. Kunt u nagaan, van 1952 tot 1967 hadden mijn ouders een zomerhuisje op Bakkum, nooit iets over een V1 fundering gehoord. Maar ja, die mensen wilden de oorlog toen zo snel mogelijk vergeten. De bunkers langs de kust heb ik nog wel gekend evenals de Walzkörpersperre in de Van Oldenborghweg voor Wijk aan Zee. Heel lang heeft op Bakkum bij loods 5 een 'projectiel' gelegen wat als torpedo werd aangemerkt. Volgens mij heeft hij later nog een tijdje bij het oude bezoekerscentrum (voordat de Hoep er was) gelegen. Achteraf bleek het een Paravaan te zijn. M'n petje af voor het onderzoekswerk wat u gedaan heeft.

Met vriendelijke groet,
Aad Möntemann

(mag wel met je aangesproken hoor)

Goedemorgen Aad,

Allereerst bedankt voor je compliment voor de website, ik probeer er wat van te maken...
Je schrijft dat je de bunkers langs de kust hebt gekend, toevallig ook die van het Heemskerker strandopgang? Ben al jaren op zoek naar een beschrijving, foto of tekening van de bunker die voor VIVO als opslag heeft gediend. Wellicht heb je daar nog herinneringen aan hoe dat ding eruit zag. Het gekke is dat niemand nooit een foto van die bunker heeft gemaakt, terwijl het pontificaal op de fietsenstalling stond.

Naar mijn weten had die bunker twee kamers met erbovenop een stalen draaischijf mogelijk voor luchtafweer.
Zou ik je stukje bij 'lezersschrijven' op de website mogen plaatsen?

Vriendelijke groet,
Simon de Wit.

Goeiemorgen Simon,

De bunker waarover jij spreekt ken ik niet. Ons strandgebied beperkte zich tussen de Zeeweg en de strandopgang Grote veldweg. In dat stuk stond een grote bunker tegen de duinrand met een uitlopende betonnen muur die bijna halverwege het strand kwam. Helaas geen foto. De bunker was helemaal overdekt met cementen bolletjes, of ze er met een pollepel tegenaan geplakt waren. Loods 5 op de camping Bakkum was in de jaren 50 al een klein museumpje met opgezette vlinders en schedeltjes van konijnen en vogels. Je mag m'n reactie wel bij lezers schrijven zetten.
Mocht je interesse hebben in m'n lezing over de V1: zondag 20 juli in fort Veldhuis.

Vriendelijke groet,
Aad Möntemann


05-03-2014     Jan van Opzeland

Hoi Simon

Ik ben op zoek naar een verhaal. Mijn schoonouders die woonde in Heemskerk duin op Oudedijk 21.
Fam van A. van Roon.
Het verhaal gaat in de familie de rond, maar alle familie zijn overleden. Dat mijn schoonouders tijdens de oorlog uit hun huis zijn gezet 1941 door de duitsers. Misschien dat U mijn hier een antwoordt op kan geven.

Mijn vriendelijk dank.
Gr. Jan van Opzeland

Goedemorgen Jan

Als antwoord op je vraag...
In 1943 heeft er inderdaad een ontruiming van het westelijke gedeelte van het tuindersgebied aan de Oudendijk plaatsgevonden. Deze ontruiming was het gevolg van een vrije zone rondom een tentenkamp voor de Oostfront soldaten welke konden uitrusten aan het westfront. Dit tentenkamp werd rondom boerderij Duinhoeve gebouwd.
Het ontruimde gebied betrof tot en met de Luttik Cie. Als ik dat op Googlemaps bekijk valt Oudendijk 21 daar precies in. Het is zeer aannemelijk dat het verhaal van ontruiming op waarheid is berust.
Alleen het jaartal lijkt mij niet correct.
1941 lijkt mij wat onwaarschijnlijk, te meer omdat de Duitsers in die periode vooral bezig waren in de havenmonden van Nederland, zoals IJmuiden, Den Helder en Dordrecht. Toen was de invasie van Engeland op handen beginnende met de luchtoorlog boven Engeland.
Toen bleek dat Hitler dit niet ging winnen, besloot hij een westfront te bouwen in de vorm van een Atlantikwall. Pas in de mei, juni 1942 werd het duingebied volledig afgesloten voor alle bezoekers.
De Atlantikwall moest worden gebouwd omdat de manschappen nodig waren aan het Oostfront, want Hitler wilde 'Lebensraum' in het oosten hebben en hij had de pest aan het bolsjewisme. Daarom werd het Oostfront aangevallen onder de naam Barbarossa. De soldaten die daar de eerste aanvallen uitvoerden kwamen dus naar het westen om uit te rusten. Naar mate de oorlog voortduurde kwamen er steeds minder soldaten vanuit het oosten naar het westen. Tentenkampen zoals bij Duinhoeve was daarom maar eenmalig. De periode waarin het tentenkamp aan de Oudendijk heeft gestaan was volgens mij ergens in het voorjaar van 1943, temeer omdat de winter aan het oostfront erbarmelijk was.

Kort samengevat:
Uw schoonfamilie heeft indertijd inderdaad tijdelijk het huis aan Oudendijk 21 moeten verlaten op gezag van de Duitse bezetter. Alleen denk ik dat het jaartal niet klopt, zal geen 1941 zijn geweest maar 1943.
Ik hoop hiermee uw vraag te hebben beantwoord en dat u uw familie tevreden kunt stellen.

Vriendelijke groet,
Simon de Wit.



terug